De toekomst van Kringloop013

Kringloop Tilburg viert volgend jaar haar 10-jarig bestaan en in plaats van alleen terugblikken op de afgelopen 10 jaar, kijken we vooral vooruit naar de komende 10 jaar. Duurzaam ondernemen en circulaire economie zijn tegenwoordig de logische krachttermen voor elke bedrijfsvisie/missie, maar daarmee is de toepassing niet gedefineerd. Wij zijn namelijk vanuit onze huidige business model al een duurzame onderneming en door onze huidige rest- en afvalstroom verwerking semi-circulair, maar dat vinden we te vrijblijvend en niet voldoende voor naar de toekomst… gelukkig vonden we de oplossing in een donut.

De Donut Economie is een economisch model waar welvaart gemeten wordt door te kijken naar de realisatie van een sociaal fundament zonder te stijgen boven een ecologisch plafond. De doelstelling is om de behoefte van iedereen te realiseren binnen de draagvlak van de aarde. In de kern een heel simpel model waarbij iedereen kan floreren zonder dat we de aarde (verder) ruïneren.

Het donut model blijkt schaalbaar te zijn en voor Kringloop Tilburg hebben we onze eigen sociaal fundament en ecologische plafonds gedefineerd. Waar doen we het allemaal voor? Voor wie doen we het allemaal? Wat moeten we daarvoor doen, laten of veranderen? We kunnen meer (of beter) doen vanuit onze bedrijfsvoering, vanuit onze interne processen, door middel van ons bedrijfspand, voor onze medewerkers, voor onze klanten, voor onze omgeving en zelfs voor het verduurzamen van de consument in z’n algemeenheid. Vanuit dit model willen we ons doelgerichter en impactvoller inzetten op duurzaamheid & circulariteit en daarmee Tilburg te ontgrijzen en verder te vergroenen.

X